Wandelen door het Kaapstad van weleer                                                   dag 25:  zondag 06 oktober

We zijn redelijk vroeg wakker, mede door een hoge piep van de kraan van de buren. Ook de geluiden op de gang van wachtende gasten voor onze deur die met de lift willen, werken niet mee om uit te slapen. Bovendien lagen we er gisteren weer vroeg in. Afijn: extra tijd om Kaapstad te verkennen.

Fountains_receptieLoes reorganiseert mijn koffer – die van haar is gisteren al gedaan- en dat levert orde, ruimte en gewichtsbesparing op. Voor de terugvlucht wordt al gekeken naar de zwaarste kleding om aan te trekken, zodat de koffer onder het maximum blijft. Ook het restant aan balpennen is er al uit. Wat kleinere spullen die ik voor camera en computer heb meegenomen, ga ik in m’n vest- en jaszakken stoppen. Zo krijgen we ‘ruimte’ voor wat souvenirs.

In de ontbijtzaal is het een stuk rustiger dan gisteravond: een bus Fransen is al weg en een bus Hollanders staat op het punt van vertrekken. De kwaliteit van de koffie en van de jus d’orange is maar zozo.

[ezcol_2fifth]

Stadswandeling Kaapstad

Terug op de kamer bekijken we op ons gemak wat we vandaag willen doen en zien. Loes heeft uit de Capitoolreisgids -van Jeanine- een stadswandeling Kaapstad overgenomen. Die gaat door het oudste deel van Kaapstad: vooral door Langstraat, waar veel gebouwen van de Victoriaanse bouwstijl staan. Compleet met Broeklace, zoals Hercules dat noemde, ofwel kant-aan-m’n-broek: sierranden onder de balustrades. Z-Afr dag_25-020We lopen eerst richting Groenmarkt, waar alle kraampjes die gisteravond werden weggehaald, inmiddels weer zijn opgebouwd en vol koopwaar staan. We gaan even de Kortmarktstraat in, waar we de eerste beelden van panden vastleggen. Dan lopen we een rondje om via Langmarktstraat, terug naar de Groenmarkt. Daar staat het oude stadhuis van Kaapstad.[/ezcol_2fifth] [ezcol_3fifth_end]

Een Langstraat vol historie

Twee straten verder zien we toevallig een Indiaas restaurant: dat blijkt vanavond wel open, dus dat onthouden we. Z-Afr dag_25-002De Langstraat is inderdaad een plek met veel historie: diverse  panden worden vereeuwigd. Bij een boekwinkel zien we zelfs een uitgave die volledig aan het wandelen door deze straat is gewijd. Maar ja: op zondag is er weinig open (en kopen zouden we hem toch niet 🙂 )
We belanden nog kort in de Duits Gereformeerde kerk: juist op tijd om de zegen te krijgen, zodat we met een gerust gevoel de route vervolgen. Als daad van medeleven geeft Loes een zwerver/bedelaartje een half zakje macademianootjes dat we nog in de tas hebben zitten.
[/ezcol_3fifth_end]

Z-Afr dag_25-057Van Loveren

Aan het einde van de straat volgen we de richting van de Kompagniestuin: daar willen we nog een keer goed rondkijken en in ieder geval het Oude Tuynhuis zoeken. Maar eerst halverwege linksaf, naar het restaurant. Daar blijkt de hoofdserveerster een schort te dragen van Van Loveren wine estate. Natuurlijk vraag ik haar naar de reden: zij baten dit restaurant uit! Dat is voor mij nog eens een historisch nieuwtje!! Ik leg haar uit hoe ik de naam Van Loveren ken: de echtgenote van Willem van Zijl, die in 1699 op deze plek als onderbaastuinier begon. Z-Afr dag_25-058Ze vindt het gelukkig prima als ik van het schort -met haar ‘er in’ 🙂 een foto wil maken. Als ‘tegenprestatie’ bestellen we een kop koffie en krijgen daar heerlijk gebak bij. Een goede plek om te vertoeven!

We lopen verder de tuin door en genieten van alle activiteit die hier op de zaterdag plaatsvindt. Het is voor de inwoners van Kaapstad duidelijk een plek om te ontspannen. We zien een vader die zijn twee dochtertjes op de foto zet, een bruidspaar dat op het grote grasveld foto’s komt maken en gezinnetjes die de eekhoorntjes wat extra’s toestoppen.
We hebben het Oude Tuynhuis ook gevonden -daterend uit 1716- en dat blijkt tegenwoordig het presidentieel onderkomen. Ook Mandela heeft hier geresideerd en nu wordt het gebruikt door president Jacob Zuma.

[ezcol_2fifth]Bloemverkoop[/ezcol_2fifth] [ezcol_3fifth_end]

Mooie historische gebouwen

We worden nu naar de Adderleystreet gestuurd: die loopt van de Gardens naar Foreshore. Ook hier weer mooie voorbeelden van vooral Engelse bouwstijlen. Het Kaaps-Hollands lijkt toch meer voorbehouden aan de kleinere gemeentes in de omgeving.  Aan het eind van de straat kom je op Trafalgar Place -het lijkt Londen wel- en daar heb je ineens de kleurige aanblik van de bloemverkopers. Nog iets verderop zien we een bijzonder kleurig kunstwerk, een soort boom, die we dan ook nog maar even op de foto vastleggen. Evenals een boegbeeld van een boot, die blijkbaar hier ooit is aangespoeld. Wij lopen nu richting station, maar op wat oude tegeltableaus na valt daar niet veel fotogenieks aan te ontdekken. We gaan dus maar weer teug naar de overkant: het Fountains. [/ezcol_3fifth_end]

[ezcol_1third]

Laatste loodjes: we bereiden de vlucht voor

Terug in het hotel blijkt de storm weer bijna vrij spel te hebben door de kieren van de ramen. Dat lossen we creatief op: een strook closetpapier in de lengte dubbelvouwen, raam, open, strook ertussen en raam weer dicht. Niet volledig afdoende, maar helpt heel goed.[/ezcol_1third] [ezcol_2third_end]‘s Avonds ga ik nog een keer op de tablet naar internet: inloggen op de KLM-site. Daar blijkt dat we geen 20 maar 23 kilo als maximum mogen hebben! Pfoooeeheee, meevaller. Hoeven we niet zulke capriolen uit te halen. Ik laat dan zelfs m’n statief gewoon in de koffer zitten. Overigens een heel handig systeem, dat inloggen en printen in het hotel. Je krijgt het e-ticket als pdf gestuurd, kunt dat meteen ‘delen’ met iemand anders: vul daar het mailadres van de receptie in en zij printen hem voor je uit. We zitten deze keer op rij 37.[/ezcol_2third_end]

De rest van de avond duurt weer niet zo heel lang: rond half negen beginnen we allebei stevig te gapen -maar vinden dat wel heel vroeg- doch houden het niet langer dan tot negen uur vol en dan liggen de ouwetjes weer plat 🙂

volgende